Veelgestelde vragen

Huh, wie, wat waar? Schoren.. beits.. draadeinde? We helpen u graag verder, bijvoorbeeld met onderstaande veel gestelde vragen.

Wat kunt u hier vinden?
Op deze pagina vind u de meest gestelde vragen die wij vaak krijgen. Om het wat makkelijker te maken hebben we deze meest gestelde vragen rondom douglashout en overkappingen op een rijtje gezet en geprobeerd zo goed mogelijk te beantwoorden. Mocht u na het bezoeken van deze pagina nog steeds een vraag hebben dan kunt u altijd contact met ons opnemen, we helpen u graag!

Wat is Douglas (hout)?
Het Douglas hout is afkomstig van de Douglasspar. Het is familie van de alom bekende den. Van oudsher komt de Douglasspar voor in Noord-Amerika waar hij Orgeon Pine genoemd wordt. Tegenwoordig is de boom ook veel te vinden in Europa. De Douglasspar, zoals wij deze den in Nederland noemen, wordt veelvuldig aangeplant vanwege zijn prachtige houtsoort welke voor vele doeleinden te gebruiken is.
Douglashout wordt ook wel het hardhout van Europa genoemd.

Wat is de duurzaamheidsklasse en wat betekent het?
Douglashout valt in duurzaamheidsklasse 3. Dit betekend dat als u het niet behandeld, het hout een levensduur van 10-15 jaar heeft.
Ter vergelijking, Vuren of Grenen vallen in duurzaamheidsklasse 5, Eiken in duurzaamheidsklasse 2.
Al onze producten zijn tegen meerprijs ook in Eiken hout verkrijgbaar.

Waarom zit er kleur verschil in mijn geschaafde hout?
Douglas hout kan niet zomaar geschaafd worden na het kappen. Het hout moet eerst goed droog zijn. Dit kan in de buitenlucht, maar gebeurt voornamelijk in droogmachines. Het kan zijn dat de spar niet helemaal egaal droog, dit veroorzaakt het kleurverschil. Met enkele dagen tot weken is dit verdwenen.

Het hout druppelt?
Klopt. Tijdens de verwerking en opslag van douglashout ‘werkt’ het hout. Bij naaldhout zorgt dit voor het lekken van harddruppels, dit is een normaal verschijnsel. U kunt de druppels voorzichtig wegschrappen of met terpentine verwijderen.

Het lijkt wel of het hout scheurt?
Door verschillen in dichtheid van het hout, gaat het krimpen en zwellen nooit helemaal gelijkmatig. Zodoende kunnen er in de loop der tijd zichtbare scheuren ontstaan. De constructieve eigenschappen van het hout worden hierdoor niet beïnvloed.

Kunt u het hout ook voor ons op maat zagen?
Jazeker. Bij ‘Bouwpakket’ en Bouwpakket Compleet’ is alles op maat gezaagd. Dit scheelt tijd en moeite bij het monteren van uw overkapping.
Mocht u toch voor het ‘Houtpakket’ gaan, dan heeft dat als voordeel dat u gemakkelijker het ontwerp iets kan passen. Meer hierover vind u bij: Welk pakket past bij mij?

Ik heb gekozen voor een bouwpakket / bouwpakket compleet, maar niet alles is op maat gezaagd, hoe kan dat?
Wij nemen u het zwaarste zaagwerk uit handen, we zagen de staanders op maat en kepen ze afhankelijk van de gekozen overkapping in. De ringbalken worden ook door ons op maat gezaagd en eventueel ingekeept, hetzelfde geld voor de dakbalken. Zo is het zwaarste hout voor u gezaagd en ingekeept en zet u zorgeloos het geraamte zelf in elkaar.
Wat zagen we niet in en waarom?
Plafonddelen, mastiekgoten, boeiplanken en eventueel zijwanden zagen we niet in. Dit is het afwerkings hout. Het zou kunnen dat we alles netjes zagen en dat het geraamte net een halve centimeter verkeerd gemonteerd wordt. Dan krijgt u kieren in wand of plafond. Bovendien is het afwerkings hout niet heel dik. U kunt er vrijwel met elke zaag doorheen.

Hoort een aluminium daktrim tot het ‘Bouwpakket Compleet’?
Nee, dit hoort hier niet bij en is afzonderlijk verkrijgbaar. Aluminium daktrim is niet constructief nodig én smaakgevoelig.

Is maatwerk mogelijk?
Absoluut! Wij zijn enthousiast en helpen u graag. Wist u dat meer dan 50% van onze klanten maatwerk afneemt? Misschien weet u exact wat u nodig heeft, en bouwt u het zonder tekening. Mocht u graag een bouwtekening willen voor uw maatwerk overkapping, dan is dit ook mogelijk. Houdt u er rekening mee dat een maatwerk tekening een bescheiden meerprijs betekent.

Kan ik een overkapping ook op 280cm diep krijgen, inplaats van 300cm?
Jazeker! Een balk langer zagen kan echter niet, korter wel. Voor een 280cm diepe overkapping kunt de prijzen aanhouden van een 300cm diepe overkapping. Dit omdat de handelslengtes van het hout op hele meters plaats vind.

Kan ik de overkapping ook op 530cm lengte krijgen in plaats van 500?
Jazeker, een balk langer zagen gaat echter niet. Korter wel. Voor een 530cm langer overkapping kunt u de prijzen aanhouden van een 600cm lange overkapping. Dit omdat de handelslengtes van het hout op hele meters plaats vind.

Kan ik bij de buitenverblijven Standaard ook de dikkere staanders krijgen?
Jazeker, dit is mogelijk! U kunt voor een minimale meerprijs staanders 15×15 fijnbezaagd of 14,5×14,5 glad geschaafd.
Voor een 4 staander constructie is de meerprijs €68,- in fijnbezaagd en €88,- voor glad geschaafd. Neemt u alstublieft contact met ons op, als u deze maatwerk toepassing wilt afnemen.

Een WimWood Buitenverblijf Robuust 450×300 wordt geleverd met 4 staanders, maar ik wil met 6 staanders. Kan dat?
U kunt vrijwel onbeperkt staanders toevoegen aan uw overkapping als u dat wilt. U vind deze hier. Dit geld uiteraard voor elke overkapping en niet alleen voor de 450×300.

Waarom zou ik extra staanders willen toevoegen?
Als u bijvoorbeeld een terrasoverkapping neemt van 600cm, dan staat de middelste staander wellicht net voor uw deur in het zicht. Het kan daarom mooier zijn er 4 van te maken.

Wat is de levertijd?
De levertijd is enigszins afhankelijk van de drukte. Maar voornamelijk afhankelijk van 2 zaken: Wilt u alles gezaagd hebben, het zogenoemde ‘bouwpakket’ of ‘bouwpakket compleet’ dan loopt de levertijd iets op in verband met het gebruik van de zaagmachine.
Daarnaast is uw afleveradres van invloed. Afhankelijk van onze bestellingen plannen we onze routes door Nederland heen.
De levertijd varieert zodoende in principe tussen de 4 en de 10 dagen.

Is beitsen noodzakelijk?
Nee, maar voor een langere levensduur wel sterk aangeraden. Meer informatie vind u hier

Maakt het voor het beitsen uit of het fijnbezaagd of glad geschaafd hout is?
Glad geschaafd hout laat zich makkelijker behandelen dan fijnbezaagd hout.

Is een onderuitloop mogelijk in plaats van een zijwater afvoer?
Jazeker! Standaard wordt een zijwaterafvoer meegeleverd. Als u een onderuitloop wenst, kunt u dit aangeven in het vak ‘opmerkingen’ wat verschijnt aan het einde van het bestelproces. Wij zorgen er dan voor dat alles in orde komt.

Wat houden de verschillende pakketten in?
Meer info over de pakketten vind u hier

Ik wil een pergola op een vlonder plaatsen, moet ik nu ‘Bouwpakket Compleet’ afnemen?
Nee, in een ‘Bouwpakket Compleet’ zitten betonpoeren en snelbeton, die heeft u niet nodig op een vlonder. Die plaatsen we met dubbele stelplaten á €25,- per stuk. Neem u alstublieft contact met ons op voor meer informatie.

Zit er een verschil in constructie sterkte tussen fijnbezaagd of glad geschaafd?
Nee, geen enkel. De verschillen zijn slechts esthetisch. We bieden beiden aan om zoveel mogelijk aan uw wensen te voldoen.

Is zelf monteren moeilijk?
Nee! Dit is erg gemakkelijk zelf te doen. Wel is het handig om het geraamte met 2 mensen te bouwen.

Welk gereedschap heb ik nodig?

  • Een spade of een schep
  • Een (elektrische) zaag
  • Een boormachine met torx bitje 
  • Een torx schroevendraaier 
  • Een (hoek)waterpas
  • Een rolmaat 
  • Een potlood

Kunnen jullie de montage verzorgen?
Ja! Neemt u alstublieft contact met ons op via email op info@wimwood.nl voor een inzicht in onze planning. U kunt voor een compleet buitenverblijf van 4 of 6 staanders uitgaan van €1.699,00 in de BTW.
Voor een pergola met 4 staanders kunt u uitgaan van €699,-

Als ik vragen heb voor of tijdens de montage, kan ik dan contact opnemen?
Natuurlijk, we helpen u graag!

Hebben jullie een inmeet service?
Ja, binnen een straal van 20km om Hoofddorp brengen wij hiervoor €75,00 in rekening. Buiten deze 20km is de prijs op aanvraag.
Graag denken wij ter plaatse ook met u mee en bespreken we de mogelijkheden.

Als jullie de montage verzorgen, moet ik als klant dan iets voorbereiden?
Wellicht. Bij nieuwbouwprojecten vaak niet. Bij bestaande woningen/tuinen wordt de overkapping soms op een bestaand terras gebouwd. De bestaande bestrating dient ter plaatse van de staanders te worden verwijderd. Mocht dit niet zo zijn, of stuiten wij op een puinlaag onder de bestaande bestrating, dan zijn we langer bezig dan gepland. Dit wordt tegen uurtarief gefactureerd.

Kunnen de pergola’s ook in andere maten geleverd worden?
Jazeker! De pergola’s die gepubliceerd zijn, passen precies met de harmonica doeken van Nesling. Maar elke gewenste maat is leverbaar. E-mail ons op info@wimwood.nl of gebruikt u het contactformulier voor een vrijblijvende prijsopgave.

Ik wil graag een hardhouten pergola, kan dat?
Ja dat kan! Wij leveren Azobe hardhout in verschillende maten en fijnbezaagd of gladgeschaafd.

Als ik met creditcard wil betalen is het product duurder, hoe kan dat?
WimWood is een prijsvechter, creditcard maatschappijen brengen 3% kosten in rekening om uw transactie in orde te maken. Wimwood heeft de keuze gemaakt deze kosten niet in het product te verwerken, maar deze apart inzichtelijk te maken per betaalwijze.

Scroll naar top