Veelgestelde vragen

Huh, wie, wat waar? Schoren.. beits.. draadeinde? We helpen u graag verder, bijvoorbeeld met onderstaande veel gestelde vragen.

Wat kunt u hier vinden?
Op deze pagina vind u de meest gestelde vragen die wij vaak krijgen. Om het wat makkelijker te maken hebben we deze meest gestelde vragen rondom douglashout en overkappingen op een rijtje gezet en geprobeerd zo goed mogelijk te beantwoorden. Mocht u na het bezoeken van deze pagina nog steeds een vraag hebben dan kunt u altijd contact met ons opnemen, we helpen u graag!

Wat is Douglas (hout)?
Het Douglas hout is afkomstig van de Douglasspar. Het is familie van de alom bekende den. Van oudsher komt de Douglasspar voor in Noord-Amerika waar hij Orgeon Pine genoemd wordt. Tegenwoordig is de boom ook veel te vinden in Europa. De Douglasspar, zoals wij deze den in Nederland noemen, wordt veelvuldig aangeplant vanwege zijn prachtige houtsoort welke voor vele doeleinden te gebruiken is.
Douglashout wordt ook wel het hardhout van Europa genoemd.

Waar komt jullie Douglas hout vandaan?
Het Douglas hout wat wij leveren komt uit Frankrijk.

Wat is de duurzaamheidsklasse en wat betekent het?
Douglashout valt in duurzaamheidsklasse 3. Dit betekend dat als u het niet behandeld, het hout een levensduur van 10-15 jaar heeft.
Ter vergelijking, Vuren of Grenen vallen in duurzaamheidsklasse 5, Eiken in duurzaamheidsklasse 2.
Al onze producten zijn tegen meerprijs ook in Eiken hout verkrijgbaar.

Waarom zit er kleur verschil in mijn geschaafde hout?
Douglas hout kan niet zomaar geschaafd worden na het kappen. Het hout moet eerst goed droog zijn. Dit kan in de buitenlucht, maar gebeurt voornamelijk in droogmachines. Het kan zijn dat de spar niet helemaal egaal droog, dit veroorzaakt het kleurverschil. Met enkele dagen tot weken is dit verdwenen.

Het hout druppelt?
Klopt. Tijdens de verwerking en opslag van douglashout ‘werkt’ het hout. Bij naaldhout zorgt dit voor het lekken van harsdruppels, dit is een normaal verschijnsel. U kunt de druppels voorzichtig wegschrappen of met terpentine verwijderen.

Het lijkt wel of het hout scheurt?
Door verschillen in dichtheid van het hout, gaat het krimpen en zwellen nooit helemaal gelijkmatig. Zodoende kunnen er in de loop der tijd zichtbare scheuren ontstaan. De constructieve eigenschappen van het hout worden hierdoor niet beïnvloed.

Kunt u het hout ook voor ons op maat zagen?
Jazeker. Bij ‘Bouwpakket’ en Bouwpakket Compleet’ is het constructie hout voor u op maat gezaagd. Dit scheelt tijd en moeite bij het monteren van uw overkapping en hiermee onderscheidt WimWood zich van de concurrentie. Ook uw maatwerk aanpassingen zijn geen probleem.
Het ‘Houtpakket’ heeft als voordeel dat u gemakkelijker de maatvoering ter plekke kan bepalen. Daarnaast bespaart u hier mee op de zaag- en keepkosten. Meer hierover vind u bij: Welk pakket past bij mij?

Ik heb gekozen voor een bouwpakket / bouwpakket compleet, maar niet alles is op maat gezaagd, hoe kan dat?
Wij nemen u het zwaarste zaagwerk uit handen, we zagen de staanders op maat en kepen ze afhankelijk van het gekozen model in. De ringbalken worden ook door ons op maat gezaagd en eventueel ingekeept, hetzelfde geld voor de dakbalken. Zo is het zwaarste hout voor u gezaagd en ingekeept en zet u zorgeloos de constructie zelf in elkaar.

Wat zagen we niet in en waarom?
Plafonddelen, dakkantregels, boeiplanken en eventueel wandmodules zagen we niet in. Dit is het afwerkings hout. Het zou kunnen dat we alles netjes zagen en dat het geraamte net een halve centimeter verkeerd gemonteerd wordt. Dan krijgt u kieren in wand of plafond. Bovendien is het afwerkings hout niet dikker dan 2 centimeter. U kunt er vrijwel met elke zaag doorheen.

Hoort een daktrim tot het ‘Bouwpakket Compleet’?
Nee, deze zit niet standaard inbegrepen in het bouwpakket compleet. We hebben verschillende modellen in verschillende kleuren. U voegt ze toe via de product calculators, of u vind onze daktrims hier.

Is maatwerk mogelijk?
Absoluut! Wij zijn enthousiast en helpen u graag. Wist u dat meer dan 50% van onze klanten maatwerk afneemt? Misschien weet u exact wat u nodig heeft, en bouwt u het zonder tekening. Mocht u graag een bouwtekening willen voor uw maatwerk overkapping, dan is dit ook mogelijk. Houdt u er rekening mee dat een maatwerk tekening tegen kostprijs aan u beschikbaar wordt gesteld.

Kan ik een overkapping ook op 280cm diep krijgen, inplaats van 300cm?
Jazeker! Een balk langer zagen kan echter niet, korter wel. Voor een 280cm diepe overkapping kunt de prijzen aanhouden van een 300cm diepe overkapping. Dit omdat de handelslengtes van het hout op hele meters plaats vind.

Kan ik de overkapping ook op 530cm lengte krijgen in plaats van 500?
Jazeker, een balk langer zagen gaat echter niet. Korter wel. Voor een 530cm langer overkapping kunt u de prijzen aanhouden van een 600cm lange overkapping. Dit omdat de handelslengtes van het hout op hele meters plaats vind.

Kan ik bij de WimWood buitenverblijf ook met de dikkere staanders krijgen?
Jazeker, dit is mogelijk! U kunt voor een minimale meerprijs staanders 15 x 15 fijnbezaagd of 14 x 14 glad geschaafd. U past dit eenvoudig aan met de product calculators.

Kan ik het WimWood buitenverblijf Robuust ook met de staanders en liggers 20×20 krijgen?
Jazeker, dit is mogelijk! U kunt voor een minimale meerprijs staanders 20 x 20 fijnbezaagd of 19,5 x 19,5 glad geschaafd. U past dit eenvoudig aan met de product calculators.

Een WimWood Buitenverblijf Robuust 450×300 wordt geleverd met 4 staanders, maar ik wil met 6 staanders. Kan dat?
U kunt vrijwel onbeperkt staanders toevoegen aan uw overkapping als u dat wilt. U vind deze hier. Dit geld uiteraard voor elke overkapping en niet alleen voor de 450×300.

Waarom zou ik extra staanders willen toevoegen?
Als u bijvoorbeeld een terrasoverkapping neemt van 600cm, dan staat de middelste staander wellicht net voor uw deur in het zicht. Het kan daarom mooier zijn er 4 van te maken.

Gebruiken jullie grijze of gele constructie schroeven?
Onze tellerkop schroeven zijn standaard grijs van kleur. Desgewenst kunnen we ze ook in het geel leveren. De ervaring leert dat het hout na een tijdje verkleurt en dat de grijze schroeven meer wegvallen dan de gele.

Wat is nu weer een Tellerkopschroef?
Een tellerkopschroef is de opvolger van de traditionele houtdraadbout. Tellerkopschroeven zijn eigenlijk houtbouwschroeven die veel gebruikt worden bij het bouwen van een overkapping. U schroeft bijvoorbeeld heel eenvoudig schuine schoren vast, of 2 dikke 15 x 15 cm balken aan elkaar.
Een tellerkopschroef beschikt over een brede tellerkop van circa 20 mm breed. Deze zorgt voor een groot draagvlak en een hoog klembereik. Dit maakt de schroef geschikt voor zware bouwconstructies. In de tellerkop zit een torx 40 aandrijving verwerkt. Dit zorgt ervoor dat u de schroeven super snel kunt verwerken ten opzichte van houtdraadbouten met een zeskantkop.

Moet ik voorboren?
Daar waar u tellerkopschroeven gebruikt dient u voor te boren. Dit doet u door met een slangenboor die 1 tot 2mm smaller is een gaatje te boven. Zo zorgt u dat de schroefdraad nog voldoende vlees heeft voor een goede verbinding.

Wat is de levertijd?
Onze levertijd is rond de 4-7 dagen. In de ‘piek’ van het seizoen loopt deze soms op richting 6 tot 9 uit NL en 7 tot 10 in Belgie. Uiteraard kunt u met ons een leverdatum voorbij deze termijn afspreken. Invloed op het tijdvak van de levering hebben we niet, de transporteur optimaliseert de routes door Nederland en Belgie.
De actuele levertijd per model vind u hier.

Leveren jullie ook in het weekend?
Nee, we leveren van maandag tot en met vrijdag.

Kan ik een datum kiezen om te laten leveren? Of op afroep bestellen?
Ja, beide is mogelijk. Als de door u gewenste leverdatum ligt na onze actuele levertermijn, kunnen we samen een leverdatum afspreken. Ook kunt u inderdaad uw bestelling plaatsen en deze op afroep laten komen. Wel dient dan nog rekening te worden gehouden met de actuele levertermijn.

Kan ik ook een tijdstip kiezen van leveren?
Nee, dit helaas geen mogelijkheid. De transporteur maakt de planning en optimaliseert de routes die dag door de Benelux. U krijgt de werkdag voor levering aan het einde van de dag een tijdvak. De chauffeur belt of appt u op de dag van levering 30 minuten van te voren.

Ik weet de leverdatum. Kan ik alvast een hovenier in plannen?
We raden u aan om derde partijen in te plannen als uw bestelling bezorgd is.

Kan ik het hout tijdelijk bewaren onder een afdekzeil?
Liever niet. In de herfst/winter kan het er vochtig worden en wordt het door het zeil vrijwel niet geventileerd. Het hout kan gaan schimmelen.
Ook in de lente of zomer met volle zon kan het juist zeer heet worden onder een doek. Eventueel zwart gespoten onderdelen kunnen aan elkaar vast gaan plakken, bij het los halen levert dit wellicht een beschadiging op.

-Ik heb gehoord dat jullie de betonpoeren vooruit sturen?
Dat klopt. De betonpoeren leveren wij met ongeveer 2 werkdagen. U ontvangt van ons na aankoop ook de montagehandleiding, zo kunt u vrijwel direct aan de slag met de fundering van uw overkapping.

-Wat is een luxere betonpoer?
Bij een Bouwpakket Compleet wordt een recht model betonpoer geleverd. Bijvoorbeeld deze betonpoer 15 x 15 60cm. Optioneel kunt u deze 17 x 17 50cm betonpoer met vellingkantjes mee bestellen. U doet dit als u de betonpoer meer prominent in het zicht wilt hebben. Zo kunt u ook de betonpoer 12 x 12 of betonpoer 20 x 20 met een vellingkant laten leveren. Via de product calculator selecteert u voor uw bouwwerk de grotere betonpoer met vellingkant.

-Wat is een verzwaard fundatiepakket?
Een verzwaard fundatiepakket bestaat uit deze fundatietegel 40 x 40 8cm die u onder de betonpoer plaatst. Daarbij wordt ook een azobe hardhouten paal meegeleverd van 135cm die u loodrecht onder de fundatietegel in de grond aanbrengt. U fundeert zo nog steviger. Bijkomende voordeel van de fundatietegel is dat de betonpoer gemakkelijker te plaatsen is, zodra de funderingstegel goed ligt.

-Wanneer gebruik ik een verzwaard fundatiepakket?
Wij adviseren dit bij recent afgegraven tuinen zoals bij bijvoorbeeld nieuwbouwwoningen en grote tuinrenovaties. Daarnaast staan sommige grondsoorten bekend om hun verzakkingen zoals veengrond en iets mindere mate kleigrond. Wel merken we op dat een pergola niet een heel zwaar bouwwerk is. Mocht u twijfels hebben over de draagkracht van uw tuin, raden we altijd een bodemsondering te laten maken.

Is beitsen noodzakelijk?
Nee, maar voor een langere levensduur wel sterk aangeraden. Meer informatie vind u hier. Onze beitsen vind u hier. U kunt bijvoorbeeld kiezen uit een kleurloze beits met UV blocker om de natuurlijke kleur van het Douglas te behouden, of u kunt een beits met kleurpigment kiezen. 

Maakt het voor het beitsen uit of het fijnbezaagd of glad geschaafd hout is?
Glad geschaafd hout laat zich gemakkelijker beitsen dan fijnbezaagd hout.

Is een onderuitloop mogelijk in plaats van een zijwater afvoer?
Jazeker! Bij een WimWood buitenverblijf of een WimWood buitenverblijf Robuust wordt standaard een zijwaterafvoer meegeleverd. Bij de WimWood Modern wordt er standaard een onderuitloop meegeleverd. Als u dit graag anders wenst, kunt u dit aangeven in de product calculators.

Wat houden de verschillende pakketten in?
Meer info over de pakketten vind u hier

Ik wil een pergola op een vlonder plaatsen, moet ik nu ‘Bouwpakket Compleet’ afnemen?
Nee, in een ‘Bouwpakket Compleet’ zitten betonpoeren en snelbeton, die heeft u niet nodig op een vlonder. Die plaatsen we met dubbele stelplaten á €25,- per stuk. Neem u alstublieft contact met ons op voor meer informatie.

Zit er een verschil in constructie sterkte tussen fijnbezaagd of glad geschaafd?
Nee, geen enkel. De verschillen zijn slechts esthetisch. We bieden beiden aan om zoveel mogelijk aan uw wensen te voldoen.

Is zelf monteren moeilijk?
Nee! Dit is erg gemakkelijk zelf te doen. Wel is het handig om de constructie met 2 mensen te bouwen.

Welk gereedschap heb ik nodig?

  • Een spade of een schep
  • Een (elektrische) zaag
  • Een boormachine met torx bitje 
  • Liefst nog een boormachine 😉
  • Een torx schroevendraaier 
  • Een (hoek)waterpas
  • Een rolmaat 
  • Een potlood

Kunnen jullie de montage verzorgen?
Ja! Neemt u alstublieft contact met ons op via email op info@wimwood.nl voor een inzicht in onze planning en om teleurstellingen te voorkomen.

Als ik vragen heb voor of tijdens de montage, kan ik dan contact opnemen?
Natuurlijk, we helpen u graag! Neemt u ook eens een kijkje bij onze WimWood Timmertips.

Hebben jullie een inmeet service?
Ja, binnen een straal van 20km om Laren/Hoofddorp brengen wij hiervoor €75,00 in rekening. Buiten deze 20km is de prijs op aanvraag.
Graag denken wij ter plaatse ook met u mee en bespreken we de mogelijkheden.

Als jullie de montage verzorgen, moet ik als klant dan iets voorbereiden?
Wellicht. Bij nieuwbouwprojecten vaak niet. Bij bestaande woningen/tuinen wordt de overkapping soms op een bestaand terras gebouwd. De bestaande bestrating dient ter plaatse van de staanders te worden verwijderd. Mocht dit niet zo zijn, of stuiten wij op een puinlaag onder de bestaande bestrating, dan zijn we langer bezig dan gepland. Dit wordt tegen uurtarief gefactureerd.

Kunnen de pergola’s ook in andere maten geleverd worden?
Jazeker! De pergola’s staan in 8 maten op onze website en gaan exact samen met de harmonica doeken van Nesling. Maar elke gewenste maat is leverbaar. U past de maatvoering eenvoudig aan naar wens via de product calculator. Wel is het zo dat het Nesling doek in de standaard afmeting niet meer past, het kan zijn dat u dan een maatwerk harmonica doek nodig heeft. Bij vragen helpen e u graag verder.

Ik wil graag een hardhouten pergola, kan dat?
Ja dat kan! Wij leveren Azobe hardhout in verschillende maten en fijnbezaagd of gladgeschaafd.

Als ik met creditcard wil betalen is het product duurder, hoe kan dat?
WimWood is een prijsvechter, creditcard maatschappijen brengen 3% kosten in rekening om uw transactie in orde te maken. Wimwood heeft de keuze gemaakt deze kosten niet in het product te verwerken, maar deze apart inzichtelijk te maken per betaalwijze.